Herman Wegter Goed Verhaal

Een goed verhaal is niet zomaar een goed verhaal

Het belang van een goed verhaal kunnen vertellen in zowel het bedrijfsleven als het dagelijkse leven is groot. Het zorgt ervoor dat je mensen meekrijgt, motiveert, of hen iets leert. Herman Wegter helpt je hier stappen in te zetten met het boek ‘Goed verhaal!’. Hij neemt je mee in de 7 stappen van een goed verhaal, maar zet je ook tot denken over je eigen (levens)verhaal.

Recensie van: Tim Stormmesand

Niet zomaar een verhaal

Waar de moraal van ‘Goed verhaal!’ draait om het verhaal wat zich al in eenieder bevindt te bevrijden, is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Ik ben echter aan de hand van de vele voorbeelden in het boek wel gaan inzien dat er een rode draad zit in goede verhalen. Door de vele genoemde voorbeelden in het boek wordt ook steeds duidelijker hoe een goed verhaal in elkaar zit. Een daarmee bijkomend besef van waarom ik bepaalde films goed vind, en als ik er zo over nadenk, waarom ik bepaalde films niet goed vind. De 7 stappen van een goed verhaal blijken hierin cruciaal; van de opbouw tot de obstakels die personages tegenkomen, en spanning die dat meeneemt. Maar ook de climax, de afloop en natuurlijk de moraal van het verhaal spelen stuk voor stuk een elementaire rol. Door veel voorbeelden aan te halen, zoals films of gebeurtenissen, van zowel nu als 70 jaar geleden, zorgt Herman Wegter ervoor dat bij de uitleg van elk van de 7 stappen alle generaties zich kunnen herkennen. Dat heeft wel als nadeel dat, mede door het opsplitsen van vele voorbeelden waar later op terug wordt gekomen, het boek af en toe kan aanvoelen alsof je door het bos de bomen niet kan zien. Echter zijn die terugkoppelingen vaak redelijk kort van stuk waardoor je de draad zo weer oppakt. Herman Wegter schrijft met een duidelijke ervaring in het neerzetten van verhalen, wat ervoor zorgt dat de inhoud van het boek nog pakkender overkomt. De opzet is, zoals je verwacht, op een verhalende manier geschreven met een naar mijn mening fijne verdeling van informeren en voorbeelden aandragen.

Het verhaal achter de persoon

Herman gaat ook in op de veranderingen die hij heeft doorgemaakt om te komen waar hij nu is. Door het boek heen komt steeds meer informatie vrij over zijn leven, over de stap die hij heeft gezet in het bijbehorende hoofdstuk. Deze persoonlijkheid van informatie brengt je op emotioneel gebied dichterbij de schrijver. Dit in combinatie met de toepasbaarheid maakt het belang van de stap extra duidelijk. Met het verhaal achter de persoon bedoel ik echter ook organisaties of afdelingen, en de mensen daarbinnen. Diepgewortelde processen, overtuigingen of bijvoorbeeld trauma’s hebben allemaal een impact op een persoon, en daarmee op wat een verhaal een goed verhaal maakt. Jouw eigen verhaal kennen en die van jouw doelgroep weten is daarom de start van het goed verhaal, en dat vind ik een mooie les uit het boek. Want het verhaal zit al in je, je moet het alleen nog bevrijden!

Klik hier om meer interessante artikelen te lezen

Doorzoek deze website