“Mensen meenemen in verandering is cruciaal.”
Als grootste Nederlandse groothandel voor de installatiebranche speelt Technische Unie een sleutelrol in de verduurzaming van gebouwen en woningen. Technische Unie levert aan meer dan 50.000 professionele afnemers. Tot de ongeveer 600 leveranciers behoren grote bedrijven als Prysmian, Signify, ABB en Hager, maar ook relatief kleine fabrikanten. Dat resulteert in een breed productpakket van meer dan 2 miljoen artikelen. Op de diverse locaties werken ongeveer 2300 medewerkers.
Annelotte en Ujendre gingen in gesprek met Bart Schoonderwoerd, Directeur Logistiek. Hij is al ruim 20 jaar verantwoordelijk voor de aansturing van de logistiek en supply chain. Ujendre en Bart kennen elkaar sinds 2002, toen Ujendre bij Philips werkte en met Technische Unie begon samen te werken.
Je kunt het interview ook lezen in pdf.
Ujendre: Kun je kort vertellen waarvoor je verantwoordelijk bent bij Technische Unie?
“In Nederland ben ik verantwoordelijk voor de logistieke operatie. We hebben twee distributiecentra (DC’s), behalve deze in Alphen aan de Rijn ook één in Strijen, en overslagpunten (cross dock locaties, red.) bij de vestigingen. Ik ben ook verantwoordelijk voor het team dat de voorraad aanstuurt. De voorraad ligt voornamelijk in de DC’s, een beperkt assortiment ligt in de vestigingen. Tevens hoort de afstemming met klanten en leveranciers voor planning en logistiek bij mijn verantwoordelijkheid. We zijn onderdeel van het Franse familiebedrijf Sonepar en ik zit in een groepje met ervaring en kennis over het opstarten van magazijnen, daarom help ik regelmatig collega’s in andere landen.”
Annelotte: Wat zijn nu de belangrijkste uitdagingen van Technische Unie?
“Qua klantvraag waren we gewend om een stabiele cadans te hebben. Als er iets veranderde, hadden we tijd om dat in onze zelf ontwikkelde systemen aan te passen. Tegenwoordig zijn de klantbehoeften sterk gedifferentieerd. Deze ontwikkeling verhoogt de complexiteit in de processen enorm, waardoor er grote vraag is naar een nieuw hedendaags systeem om deze complexiteit aan te kunnen. Een cruciaal onderdeel hierbij is change management. Dat is nodig om het hele veranderproces in goede banen te leiden en het gehele bedrijf mee te krijgen in de nieuwe stroming. Het vermogen om goed met mensen te kunnen communiceren en met hen samen te werken is hierin cruciaal.
Het tweede punt is de uitdaging op het gebied van duurzaamheid. Daar merk je dat we allemaal aan het zoeken zijn, wij, maar ook de leveranciers; wat wordt er nu precies van ons gevraagd? Er is veel behoefte aan dashboards om gegevens vast te leggen, maar wat de standaard wordt, is nog onduidelijk. Bijvoorbeeld hoe ver we in detail kunnen en moeten gaan bij scope 3 rapportages.
Duurzaamheid is een van de drie belangrijke elementen tussen Technische Unie en haar klanten. De andere twee aspecten zijn hygiëne en S&OP. Met hygiëne wordt de gemakkelijke uitwisseling van informatie en goederen bedoeld, terwijl het bij S&OP draait om de betere afstemming tussen wat de markt vraagt, wat leveranciers kunnen leveren en hoe Technische Unie zich daarop aanpast. Deze drie elementen spelen samen in op de supply chain-uitdagingen van de toekomst en vormen ook een belangrijk onderdeel van onze overall strategie. Duurzaamheid zit in ons DNA.”
Ujendre: Technische Unie is regelmatig in het nieuws als een van de koplopers op het gebied van nul-emissiezones in de stadsdistributie. Welke obstakels zie je om dit in Nederland in te voeren in de 18 gemeentes die dit van plan zijn?
“Technische Unie levert in deze steden waardoor we gedwongen zijn hierover na te denken. Als oplossing bouwen we aan de randen van steden overslagpunten. Daar gaan we de omslag maken naar een elektrisch vervoerpark van auto’s, fietsen en vrachtwagen, of we geven onze producten aan een derde partij die het op elektrische wijze vervoert.
Op extern vlak zijn er echter meer uitdagingen. Er zit een extreem lange levertijd op elektrische busjes en vrachtwagens. Daarnaast heeft het Nederlandse netwerk een beperkte laadcapaciteit. Beide vragen veel improvisatievermogen van bedrijven zoals wij, maar ook van onze klanten. Het is moeilijk om laadcapaciteit te plannen, als je niet weet wanneer je elektrische vrachtwagens geleverd worden en het netwerk vol zit.”
Ujendre: Word je daardoor pessimistisch?
“Ik weet nog dat jij hier tien jaar geleden met je elektrische auto aankwam. Als je kijkt wat er de afgelopen jaren is veranderd, is dat ongelooflijk. Ik ben daarom niet pessimistisch dat het niet gaat lukken, maar wel met de nodige uitdagingen. Ook intern zijn er uitdagingen, daar werken we aan. Bijvoorbeeld de grote vraag naar warmtepompen en zonnepanelen in combinatie met de schoksgewijze aanlevering ervan. Tevens is het vervoer van deze grote producten niet vanzelfsprekend. Een ander voorbeeld is de trend die gezien wordt in de markt waarbij het steeds vaker voorkomt dat bouwprojecten in het centrum van steden plaatsvinden, in plaats van aan de randen van steden, zoals daarvoor vaak het geval was.”
Annelotte: Zijn er recentelijke ontwikkelingen in je vakgebied die je heel erg interessant vindt?
“Robotisering. De vergrijzing geeft ons een uitdaging. Robots kunnen het repeterende werk in een DC vervangen, zodat de mensen die hierdoor vrij komen een functie op de vrachtwagen of een ander vervoersmiddel kunnen vervullen. Daarnaast noemde ik S&OP al. Het verbeteren van de planning met onze leveranciers is boeiend, omdat we met veel leveranciers anders moeten samenwerken dan we gewend waren.”
Ujendre: Heb je nog tips voor jonge professionals?
“Het aspect van samenwerking is een belangrijk onderdeel van supply chain management en wordt cruciaal voor mensen die een loopbaan hierin ambiëren. Daarnaast moet je ook complexe zaken eenvoudig uit kunnen leggen en affiniteit hebben met techniek. Supply chain en logistiek zijn tastbaar dus zorg dat je niet enkel de zaken van achter je bureau oplost, maar ook de vloer op gaat. En denk lange termijn. Veranderingen in processen en het handelen van mensen hebben tijd nodig. Ze zijn niet zomaar te realiseren. Lange termijn denken is cruciaal, zoals een olietanker niet snel van richting kan veranderen, maar bij tijdige bijsturing toch haar doel bereikt.”
Annelotte: Tot slot: heb je nog lees-, kijk- of luistertips?
“Net uit, echt een toppertje: ‘Een duik in de vijver in de regen’ waarin wordt uitgelegd waarom Russische verhalen zo goed zijn.”
Ujendre: Je hebt mij in 2006 het boek van Machiavelli gegeven, ‘De heerser’.
“Ja, dat is natuurlijk een ongekroonde klassieker. Dat gaat over manipulatie en verdeel-en-heers, politieke spelletjes eigenlijk. Zeker noemen, want die spelletjes worden nog steeds gespeeld. Je ziet het pas als je het begrijpt.”
Klik hier om meer interessante artikelen te lezen