“Ik heb geleerd dat alles wat je doet, vooral mensenwerk is”
Nick de Fouw werkt sinds 2019 als supply chain trainee bij Set supply chain professionals (Set). Hij studeerde Bedrijfskunde aan de VU in Amsterdam, ging een half jaar naar de Copenhagen Business School en volgde praktische vakken als Operations Management en Organizational Change. “Dat praktische sprak me wel aan.” Dus koos hij voor de master Supply Chain Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Deed vervolgens vrijwilligerswerk in Vietnam, om “met lokale jongeren duurzaam bij te dragen aan de economische ontwikkeling van hun regio”. Want duurzaamheid heeft hij hoog in het vaandel. Jill van der Tuin interviewt hem onder meer over wat hem zo boeit aan supply chain management en wat maakte dat hij voor Set koos.
Door: Jill van der Tuin. Je kunt het interview hier ook lezen in PDF.
Wat spreekt je zo aan aan supply chain management?
“Dat het tastbaar is: er zijn goederen en de mensen die met die goederen werken. Als je een verandering of verbetering doet, dan zie je het effect ervan vrij snel terug in bijvoorbeeld de cijfers of gewoon daadwerkelijk met je ogen. Als je een proces in een fabriek beter stroomlijnt, is dat wat tastbaarder dan wanneer je over een marketingcampagne nadenkt om de brand awareness te verhogen. Wat ook interessant is, maar mij minder voldoening geeft. Daarnaast is supply chain heel breed, het verandert continue en er is altijd iets te verbeteren. Dus je kan je er eigenlijk je hele werkzame leven in vermaken.”
Waarom ben je gaan werken voor Set?
“Het belangrijkste is dat je veel verschillende opdrachten in een korte tijd kan doen. Na mijn master wist ik nog niet precies welk aspect van supply chain ik het meest interessant zou vinden. Het is zo breed: inkoop, planning, transport, noem maar op. Bij Set kom ik met veel verschillende kanten in aanraking. Behalve die veelheid aan werkervaring, krijg ik ook begeleiding van iemand met veel supply chain kennis, dus dat maakte het voor mij een goede keuze.”
Hoe ziet die begeleiding vanuit Set eruit?
“Mijn coach is Ujendre, de oprichter van het toenmalige Inspired-Talent, hij coacht de trainees bij Set. Samen met hem stel je een programma op. In de drie jaar van je traineeship volg je standaard trainingen en is er ruimte om extra trainingen te volgen. Zoals een persoonlijke effectiviteitstraining en een persoonlijk assessment in het eerste jaar. Vanuit dat assessment krijg je zicht op je sterke kanten en wat je valkuilen kunnen zijn. Daar ga je doelgericht aan werken. Daarbij stel je jezelf elk kwartaal nieuwe doelen. Zo ben ik zekerder geworden in het praten voor een groep. Elk kwartaal bespreek ik die doelen met mijn coach, Ujendre. Zelf houd ik natuurlijk ook in de gaten hoe het gaat, maar een coach is fijn als klankbord. Ook tijdens een opdracht kun je je coach altijd bellen om inhoudelijk of om over je vaardigheden te sparren. Daarnaast heb je een andere trainee als buddy, bij wie je ook terecht kunt. Mijn buddy is Carola. We zijn tegelijk begonnen, maar zij had al een aantal jaar werkervaring. De eerste drie weken van mijn eerste opdracht bij Vivera is ze meegegaan. Zij hielp me de opdracht helder te krijgen. Ook is er elk kwartaal een teammeeting met je mede trainees. Dan bespreken we zaken waar we tegenaan lopen en leren we van elkaars ervaringen. Het is een kleine club trainees, daardoor ervaar ik een hecht teamgevoel.”
Wat heb je geleerd van de verschillende opdrachten? Wat is je key take-away?
“Het openstaan voor verandering en leren omgaan met collega’s, bij de klant waar ik werk, die daar wat minder voor openstaan. Soms zie ik de dingen net iets sneller, maar je moet samen een goede opdracht neerzetten. Soms moet ik even vertragen om mijn collega’s te begrijpen en ze mee te krijgen. Een verandering moet ook echt voor hen een toegevoegde waarde zijn, zij blijven immers werken bij het bedrijf. Als ze de verandering niet accepteren, kan ik er wel hard aan hebben gewerkt en is mijn operatie geslaagd, maar de patiënt overleden. Soms spelen er verschillende belangen, waardoor het lijkt alsof iemand niet mee wil werken. Dat heb ik leren herkennen. Uiteindelijk is alles wat je doet, vooral mensenwerk.”
Een van de kernwaardes van Set is zelfleiderschap nemen. Heb je dit kunnen toepassen in je opdrachten?
“Dat zit eigenlijk in de structuur van Set ingebakken. Je krijgt een persoonlijk assessment, waar je sterktes en aandachtspunten uitkomen. Het is aan jezelf om daaraan te werken. Je gaat alleen naar een opdracht. Als je geen zelfleiderschap neemt, dan doet niemand het. Je hebt wel ondersteuning vanuit je coach en je collega’s, maar uiteindelijk moet je toch zelf het beste uit jezelf halen. Je hebt alleen jezelf ermee als je dat niet doet. Een voordeel van die opdrachtstructuur is, dat als je een keer iets net niet helemaal handig hebt aangepakt, je al vrij snel een kans krijgt om het anders aan te pakken.”
Zou je achteraf weer voor Set hebben gekozen?
“Ja, absoluut. Naast de begeleiding, heeft het werken in meerdere organisaties ook veel toegevoegde waarde. Ik zie al mijn mede-trainees enorme stappen maken als ze van de eerste opdracht naar de tweede gaan. Als ik mezelf vergelijk met mijn vrienden of oud- studiegenoten die na twee jaar dezelfde functie hebben, dan weten zij minder goed wat ze waard zijn op de arbeidsmarkt. Zij blijven soms bij bedrijven werken die helemaal niet bij hun persoonlijke waarden passen. Ik ben blij dat ik door het traineeship bij Set een beter beeld heb gekregen van hoe het is om in het supply chain veld te werken en te leren waar mijn krachten en uitdagingen zitten.”
Profiel Nick de Fouw Leeftijd: 26 jaar Opleiding: Bachelor Bedrijfskunde en Master Supply Chain Management 19 – Heden: Trainee bij Set supply chain professionals. 2019: Supply Chain Specialist bij Vivera, producent van plantaardige vleesvervangers. Het bedrijf maakt een snelle groei door. Er was vraag naar meer structuur in de supply chain, zoals duidelijke taakverdelingen, en de planning en afstemming met externe bedrijven. 2019 – 2020: Operations Planner bij Bejo Zaden, veredelaar en producent van groentezaden. Daar nam Nick de rol van twee productieplanners op zich. Die waren in korte tijd weggevallen. Nick voegde de rollen uiteindelijk samen. 2020 – 2021: Supply Planner bij Lamb Weston/Meijer, een wereldspeler in diepbevroren aardappelproducten. Hier was Nick onder meer verantwoordelijk voor de tactische planning van een van de fabrieken in Nederland. 2021: Demand Planner bij Vivera. Tweede opdracht ditmaal als Interim Demand Planner. Hoofddoel was om de Forecast Accuracy te verhogen, Slimstock voor demand planning verder in te richten en actief deel te nemen in de S&OP cycle. 2021 – Heden: Pool Planner & Project lead bij CC European Retail, aanbieder van herbruikbare ladingdragers in een poolsysteem in Europa. Hier vormt Nick de schakel tussen het IT development team en het planningsteam bij de ontwikkeling en implementatie van nieuwe planning software.
Heb jij interesse in het supply chain traineeship neem contact op met Ujendre Ramautarsing: ujendre@setsupplychain.com of Evie Jetten: evie@setsupplychain.com.
Klik hier om meer interessante artikelen te lezen.