Door: Ujendre Ramautarsing
Ik las een paar maanden geleden een artikel over een generalistisch recruitmentbureau dat ongevraagd een cv had gestuurd naar een bedrijf. Het bedrijf nam de kandidaat aan en betaalde vervolgens de factuur van het recruitmentbureau niet. De rechter gaf dit bedrijf gelijk omdat ze niet vooraf hadden ingestemd met de voorwaarden. Helder oordeel lijkt me.
Wat me opviel in de reacties op social media was de afkeer van recruitmentbureaus in het algemeen. Het businessmodel van een recruitmentbureau zou niet meer houdbaar zijn. Bepaalde praktijken zijn dat zeker niet. Het veel voorkomende ‘No cure – no pay-model’ leidt vaak tot overhaast cv schuiven en weinig toegevoegde waarde van een recruitmentbureau. Zeker als er meerdere bureaus tegelijkertijd worden ingezet.
Toekomstperspectief
Toch zie ik de toekomst voor bepaalde recruitmentbureaus positief in. Ik verwijs graag naar de discussie aan het begin van de financiële crisis rond 2008. De smartphones begonnen door te breken, huizen waren online makkelijker dan ooit te vinden, de huizenmarkt stortte in, makelaars hadden het zwaar en veel mensen voorspelden het einde van de makelaarsbranche.
De overeenkomst met nu is dat we weer in een crisis zitten, maar de huizenmarkt is krap en veel makelaars doen goede zaken. De makelaars die de vorige crisis hebben overleefd zijn in staat geweest toegevoegde waarde te leveren door hun kennis van de markt, het goed in kaart brengen van de behoeften van de klanten, en een sterk netwerk waardoor ze snel aanbieder en koper kunnen linken, vaak al voordat het gewenste huis online staat.
Kwaliteit boven kwantiteit
In onze dagelijkse praktijk herken ik onze toegevoegde waarde ook op een vergelijkbare wijze. Met Set supply chain professionals zijn we door onze specialisatie in Supply Chain Management continu bezig met het onderhouden van ons netwerk. Met veel professionals maken we al kennis in het laatste jaar van hun studie door gastcolleges te geven. Door altijd beschikbaar te zijn als klankbord gedurende de loopbaan van een professional weten we wie wanneer “op de markt komt” en wat voor rol, bedrijf, team of leidinggevende op dat moment bij die persoon zou kunnen passen. Ook met klanten gaan we langdurige relaties aan waardoor we goed mee kunnen denken in de behoeften. Hierdoor kunnen we sneller schakelen als er een vraag is. We hoeven niet overhaast met cv’s te schuiven in de hoop dat er iets goeds tussen zit. We stellen een paar zeer goede professionals voor, nadat we daar zelf al een diepgaand gesprek mee hebben gevoerd. Dit scheelt klanten veel interviewtijd en geeft ze vaak ook een luxeprobleem omdat het moeilijk kiezen is uit meerdere goede kandidaten. En vaak gaat dit proces van initiële vraag tot getekend contract van de nieuwe medewerker of start van een interimmer of trainee boven verwachting snel.
Verwerpen no cure-no pay
We zijn trots op de plaatsingen die we doen, op de waardering van onze klanten en kandidaten. We zien dat het verwerpen van no cure – no pay voor onze klanten meer oplevert. Bedrijven die zich willen onderscheiden met goede supply chain professionals durven ook te investeren in het binnenhalen van het talent met de beste fit. Zij geven het vertrouwen omdat dat leidt tot commitment en resultaat. Zeker in supply chain management, waar nu ook schaarste is op de arbeidsmarkt, verdient dat zich snel terug.
Vertrouwen leidt tot snelheid
Tot slot kom ik graag terug op het ongevraagd sturen van cv’s. Bij klanten waar wederzijds begrip en vertrouwen is, doen wij dit ook soms ongevraagd, omdat we denken dat er een goede fit is met een kandidaat waar ze snel mee verder kunnen. We zijn blij dat onze klanten dat wel waarderen.
Op onze website staan diverse referenties van klanten en professionals. Neem contact met ons op als je meer wilt weten over concrete voorbeelden of verder wilt praten over wat wij voor u kunnen betekenen.
Klik hier om meer interessante artikelen te lezen.