Een visie op circulaire innovatie
Tapijtfabrikant Interface heeft haar mission zero-strategie, waarmee ze klimaatneutraal wil zijn over de gehele levenscyclus van hun producten (cradle to gate), al in 2019 voltooid. En inmiddels heeft ze deze ingeruild voor een nieuwe stip op de horizon: de Climate Take Back missie moet Interface in 2040 klimaatpositief en regeneratief maken. Eline Oudenbroek is met 25 jaar ervaring in strategisch management de aangewezen persoon om het bedrijf naar dit nieuwe circulaire doel te loodsen.
Je kunt haar column ook lezen in pdf.
“Ik geloof in het belang van supply chain leadership en ketensamenwerking in tijden van grote uitdagingen zoals klimaatverandering en geopolitieke spanningen. Als vicepresident supply chain & operations sta ik middenin het krachtenveld van een keten in transitie, van waaruit ik mijn visie op circulaire supply chain deel.
Toen ik bij Interface begon, was het duidelijk dat duurzaamheid niet zomaar een doel was, maar een integraal onderdeel van wie we zijn. Interface heeft altijd vooropgelopen met onze visie om de negatieve impact op het milieu te elimineren. Met Mission Zero, het programma dat in 1994 door onze oprichter Ray Anderson werd gelanceerd, bereikten we in 2020 een mijlpaal: geen negatieve impact op de aarde. Inmiddels zijn we met Climate Take Back op weg naar een nog ambitieuzer doel: klimaatpositief zijn tegen 2040. Dit betekent dat we meer aan de aarde willen teruggeven dan we ervan nemen en circulariteit is daarin essentieel. Een van de dingen waar ik het meest trots op ben, is hoe we CO2 niet langer alleen als een probleem zien, maar als een grondstof. Dankzij deze mindset hebben we nieuwe technologieën en producten kunnen ontwikkelen die niet alleen CO2-uitstoot minimaliseren, maar zelfs CO2 opslaan. Onze tapijttegels zijn hiervan een uitstekend voorbeeld; ze worden geproduceerd met biobased materialen en honderd procent gerecycled garen. Dit maakt ons een leider op het gebied van koolstofnegatieve en circulaire producten.
Een cruciaal aspect in het realiseren van deze ambities is de samenwerking met ketenpartners. De veranderingen die wij binnen Interface hebben doorgevoerd, zoals de overstap naar biobased materialen, hebben ook een domino-effect op onze hele supply chain. We werken samen met bestaande en nieuwe leveranciers en hebben onze productieprocessen en systemen aangepast om deze duurzame transitie mogelijk te maken. Samen met hen en onze klanten blijven we vooruitkijken naar wat er nog meer mogelijk is. De weg naar een duurzame toekomst is uitdagend, maar essentieel om als bedrijf relevant te blijven en in elke transitie heb je voorlopers nodig. Als beursgenoteerde onderneming hebben we de slagkracht en verantwoordelijkheid om een verschil te maken – niet alleen om relevant te blijven, maar om leidend te zijn in de industrie. Bij interface geloven we dat samenwerken en innoveren als keten cruciaal zijn om de klimaatcrisis het hoofd te bieden. Een belangrijke pijler binnen onze duurzame missie is dan ook lead the industrial re-revolution, waarmee we zo snel mogelijk heel de industrie willen meekrijgen naar een duurzame en circulaire keten. Samen kunnen we de industrie heruitvinden en een circulaire, klimaatpositieve toekomst realiseren. De boodschap is helder: de tijd om te handelen is nu. In dit magazine vinden we talloze inspirerende voorbeelden van bedrijven die deze uitdaging aangaan en de weg vrijmaken voor een circulaire, klimaatpositieve toekomst. De vraag is niet langer of we deze verandering omarmen, maar hoe snel we dat doen. Samen staan we sterk.”
Klik hier om meer interessante artikelen te lezen.